Verslag: Een operadorp in Afrika

Voor HollandFestivalBlog.nl, TorpedoMagazine.nl en ikbenbram.nl schrijf ik deze maand vier keer over het Holland Festival in Amsterdam. Vandaag over Via Intolleranza II, een toneelstuk over ontwikkelingshulp, een dode regisseur en een operadorp.

Een operadorp in Afrika

“Kunst is de onwaarschijnlijkheid van zijn totstandkoming.” De tekst verdwijnt weer van het golvende gordijn. Achttien acteurs, de helft uit Duitsland, de helft uit Burkina Faso, laten na het twee uur durende theaterstuk Via Intolleranza II het publiek in verwarde status achter.

Ik ben blij dat ik dit stuk niet hoef uit te leggen aan iemand. Ga daar maar eens aanstaan,” zegt een jongen na het verlaten van de zaal. Een poging:

Een groep Europeanen wil helpen in het Afrikaanse land Burkina Faso, een van de armste landen van de wereld. Ze willen samen met de omgeving een operadorp bouwen. Met een kerk, een school, een ziekenhuis en een theater. Maar daar willen ze dan wel iets voor terugkrijgen. Waardering bijvoorbeeld, of elke kerstmis een zelfgemaakte handafdruk van een van de kinderen.
De inheemse bevolking is blij met de steun, maar voelt zich in een hoek gedrukt door de opdringerigheid van de hulp. Er wordt ze een cultuur opgelegd die soms overlapt, maar vaker contrasteert met hun levenswijze.

Via Intolleranza II is een explosie van beeld, geluid, dans, zang en toneelspel, waarbij de grens realiteit/fictie zich als een onzichtbare slang een weg baant. Ten eerste is er het verhaal van de regisseur Christoph Schlingensief. Als zichzelf speelt hij de hoofdrol, maar drie maanden na de première sterft hij aan kanker. Acteur Stefan Kolosko neemt de rol van Schlingensief over, maar stapt op zijn beurt af en toe uit de rol, om als zichzelf (dus als Stefan) het publiek toe te spreken.

Daarnaast wordt de arrogantie van de Westerse wereld (“Pak me dan, klein zwart kind, kom, ik wil met je spelen. NU!”) met cynisme zover overdreven, dat het bijna weer buiten het cynisme valt.

Het soms niet te volgen stuk laat een drukkende vraag in het hoofd achter: moeten we nu wel of niet Afrika willen helpen? Het antwoord neigt eerder naar nee dan naar ja. Maar dan, al na het slotapplaus, wordt er om een bijdrage gevraagd voor het operadorp. Hè? Wederom draait de wereld zich.

HollandFestivalBlog.nl
TorpedoMagazine.nl

Deel me en win me! Elke week een artikel, filmpje of fotoreportage voor de Deler Van De Week.