Verslag: 40under40 op 19 januari

Eens in de drie maanden komen zo’n 40 mensen van onder de 40 jaar bij elkaar om naar boeiende verhalen te luisteren van 8 andere onder-de-veertigers. Idealisten, uitvinders, techgenieën, knappe koppen, wetenschappers, ontwikkelaars, dwarsdenkers. Het maakt niet uit, juist de diversiteit is het grootste wapen.

40under40

Een nieuwe 40under40 betekent ook een nieuwe locatie. Opgezet en gepresenteerd door Mischa Schreuder, die de avond aftrapte met zijn kliekjescampagnespot voor Sire.

Dit keer radiostation Q-music in Amsterdam Zuid. Robert Bernink, de marketingdirecteur, trapt de avond af met een praatje over de zender. De slogan ‘Q is good for you’ kan je niet lezen zonder het te zingen in je hoofd. Q-Music wil je vrolijk maken. “Eenzaamheid en depressiviteit zijn volkszieke nummer 1”, zegt Bernink. “En ik ben er van overtuigd dat we van bijna 3 miljoen mensen per week het leven echt een stukje beter maken.”

Ook Q-dj Eva Koreman is blij met deze ‘rol in de maatschappij’ van de zender. De zelfbenoemde feministe en salonidealist wilde als jongedame de wereld verbeteren. Maar hoe en op welke schaal, wist ze niet. Maar nu, als een van de meest populaire dj’s van het station, kan ze veel van haar idealisme kwijt. Dat merkt ze ook aan de reacties van haar luisteraars. “Daarmee is het kalifaat nog niet ontmanteld en is het feminisme nog steeds nodig, maar het is iets.” Nu zoekt ze een manier om deze ambitie om te zetten in een radioprogramma.

Techautodidact Midas Kwant houdt van chronologie. “Ik was 11 jaar en ik wilde pro skater worden. Maar ik woonde in Haarlem Heemstede. Daar is helemaal niks, behalve oude mensen.” Hij ging regelmatig naar Amsterdam om daar te skaten en zag jongens met oordopjes in. Dat wilde hij ook; hij gapte de iPod van zijn vader en ging op pad. Het was zijn eerste Apple-product en werd verliefd op het merk. Hij ging vervolgens apps maken, werd opgemerkt door Apple en werd beroemd als jonge appbouwer. “Het zorgde er ook voor dat ik niet in de supermarkt hoefde te gaan werken.” Nu is hem het ongelofelijk gelukt: hij is als bijna–18-jarige toegelaten op de beste techschool van de wereld: Stanford. “Maar morgenochtend heb ik eerst nog een luistertoets Frans, want ik zit midden in mijn eindexamen.”

Als je Neelie Kroes wil spreken over de nieuwe StartupDelta, dan bel je eerst haar rechterhand Irene Rompa. Daarvoor zat Irene in San Francisco als VS-baas van de hippe bidon Dopper. Ze legde zichzelf twee regels op. 1. Alles wat ik over heb voor een ander, durf ik het ook te vragen van een ander. 2. Laat nooit een kans voorbij gaan om aardig te zijn. Zo vroeg ze aan de caissière van de supermarkt of ze haar boodschappen wilde voorschieten omdat ze haar portemonnee vergeten was (het mocht) en gaf ze na lang twijfelen toch haar muffin weg aan een tweetal jolige vliegtuigmedereizigers. Deze ‘minuscule verhaaltjes’ schrijft ze op op SBORK.com. De regels hebben haar lever verrijkt. “Want vriendelijkheid en behulpzaamheid beïnvloeden mijn dag en dus mijn leven.”

‘Je kan m’n rug op’ zou een mooie ondertitel zijn voor de start-up JOHAN van Jelle Reichert. Hij maakt een trackingapp voor veldsporten, zodat de voetbalcoach in de rust op z’n telefoon kan kijken wat er nog beter kan. Dus ook voor de zondagavondcompetitie. Iedere speler draagt een minirugzakje die de exacte locatie meet, maar ook de bewegingen. Jelle is nu aangekomen bij ‘het allermoeiljkste moment voor een startup: de stap naar productie’. Vooralsnog gaat het goed: in maart is de productlancering, in juli volgt de levering en de eerste bestellingen zijn al binnen.

Het tweede technisch wonderkind van de avond heet Bas de Vries, een vriend van Midas Kwant. Ook Bas bouwt apps, op dit moment twee tegelijk. De ene is voor zijn moeder die niet kon vergelijken welke auto ze wilde (‘Vrouwen, auto’s en dingen kopen niet een hele goede mix’) en als tweede een sociale betaalapp waarmee je op een leuke manier je vrienden kan terugbetalen. En, oh ja, ook nog een soort van fotoboek waarmee je je volledige WhatsApp-geschiedenis met iemand kan uitprinten.

Dan een spoedcursus Virtual Reality. En dan vooral de bril, die nu superpopulair is met de intrede van de Oculus Rift. Maar het was als in 1966 dat de eerste VR-bril gelanceerd werd, vertelt Mike Pelletier van Random Studio. Nu zijn er allerlei partijen druk in de weer om VR nog realistischer te maken, onder andere door middel van sensoren die je handbewegingen meten. Beter, sneller, mooier. “En dat zorgt er ook voor dat je niet meer zo misselijk wordt als je de bril opzet.”

We sluiten de avond af met de grootste idealist van het stel. Laurens de Groot begon zijn carriere als politieman, richting georganiseerde milieucriminaliteit. “Maar ik zag al snel dat grote criminelen weglopen met minimale straffen.” Toen hij hoorde van walvisreddersorganisatie Sea Shepherd, besloot hij er voor te gaan. Hij ging al drie keer mee op jacht om de walvisjagers dwars te zitten. En, eerlijk gezegd, ‘scheet ik af en toe wel in mijn broek’, maar wat wil je met de ijskoude wilde zee om je heen. “Als je van de rubberboot valt, dan ben je dood.” Bij zijn laatste reis was hij eerste stuurman. Hij zag het einde naderen toen hij een vijandig harpoenschip dwars over hun speedboot vaarde. Maar: “Elke walvis die Japan niet kan verkopen, is een verlies voor hen.” Nu zet hij zich in met de nieuwste drone-technologie tegen jacht op stropers. Dit bedrijf, Skycap, komt onder andere aan geld door commerciële filmopdrachten te doen.

Tot zover de lezingen. Gelukkig zendt Q-music 24 uur per dag uit, dus de bar bleef nog even open.