Column: Waarover deze column had kunnen gaan

Mijn tweewekelijkse column voor AmsterdamFM, vandaag over stomme Amerikaanse films, de Kerst en het gebrek aan een onderwerp.

De dagen worden weer langer. Bla bla bla. De tijd van prettig samenkomen is gekomen. Blegh blegh blegh. De gezelligheid komt al als tocht onder de deur gekropen. Bah bah bah. Het is niet makkelijk voor een columnist in de week voor Kerst. Onderwerpen zijn schaars, clichés liggen op de loer. Er ligt een kalkoen te wachten in de koelkast.

Ik kan het nergens over hebben. Deze week van belevenissen was klein. Deze column had kunnen gaan over gisteren: ik keek de barslechte film Unknown. Een man raakt door een ongeluk een deel van zijn geheugen kwijt en komt er pas laat achter dat hij een huurmoordenaar is. Ja, hiermee heb ik heel de clue verklapt, maar dat is alleen maar fijn want dan hoef je de film niet meer te zien. Waarom willen Amerikanen altijd alles uitleggen? Waarom zeggen ze: ‘De code is het wachtwoord van de computer!’, als iedereen al lang weet dat de code het wachtwoord van de computer is. Waarom proppen ze een film altijd vol met Arnold Schwarzenegger-achtige one-liners als: “Maar ik ben nog niet vergeten hoe ik jou moet vermoorden!” En waarom moet ik altijd lachen als de scene emotioneel wordt? Maar goed, om daar nu over te schrijven.

Op internet maar zoeken dan. Deze column had ook kunnen gaan over André Kuipers, met mogelijkheid tot grappen over hoogtepunten, de piek van Kerst en een woordspeling met ISS. Dat wordt niks. Die drie DJ’s die vanavond uit het Glazen Huis komen gewaggeld. Mogelijkheid tot grappen over honger in combinatie met Afrika en over hoe dit spektakel binnen 8 jaar al voller zit met clichés en tradities dan Kerst zelf. Je merkt het, het wordt geen topstuk. De laatste handgreep, een kijkje op GeenStijl. Verder dan de blote kut van Monique Sluyter kom ik niet.

De spoeling was dun deze week. Als dit een Amerikaanse film was geweest, had ik nu gezegd: “En daarom heb ik een column geschreven over het vinden van een onderwerp op een dag voor Kerst, omdat er eigenlijk niet zoveel gebeurde.” Maar dat hebben jullie, intelligente Nederlanders, al lang door natuurlijk. Ik ga de kalkoen vullen. Volgende keer weer een echte column.