Column: Vergelijken

Mijn tweewekelijkse column op AmsterdamFM. Dit keer vergelijk ik Wilders met Hitler en Barbapapa.

BarbahitlerVERGELIJKEN

Er zijn veel overeenkomsten tussen Wilders en Hitler. Om er een paar te noemen: ze zijn allebei politici, ze hebben allebei twee lettergrepen en ze spreken allebei behoorlijk slecht Swahilis. Vooral dat laatste wekt de nodige ergernis op bij de PVV.

Wederom is de discussie losgebarst of Wilders nu wel of niet de wedergeboorte van onze onsympathieke Duitse dictator is. Hoe komt het dit keer, hoor ik je denken. Ik moest het ook nazoeken, want met de snelheid van online nieuws kun je wel de reactie op de reactie van de actie vinden, maar naar de oorsprong moet je schatgraven. Een uur geen NU.nl en je bent veroordeeld tot de archiefbak.

De daadwerkelijke oorsprong is in dit geval, terug van weggeweest: de Marokkanen. Ik wil ze, alle Marokkanen, graag vergelijken met de pooiermaffia van de Amsterdamse illegale heroïnehoeren uit de jaren 80, maar daar kom ik later op terug. Wilders wenste afgelopen woensdag de stad Den Haag ‘minder lasten en als het even kan minder Marokkanen’ toe. Als het even kan. Een probleem waar we de afgelopen decennia tegenaan stuiten, hoopt Wilders ‘als het even kan’ op te lossen. Maar goed, daar verwonder ik me een andere keer wel weer over. Daarna volgde de tweet van PvdA-bestuurslid Fouad Sidali: ‘Hitler is onder ons. In gedaante van Geert Wilders. Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn. Opdat we nooit zullen vergeten.’ Subtiel is anders. Daar reageerde Wilders op, in goed in het thema passende oorlogstaal: ‘Wie mij met Hitler vergelijkt sleep ik voor het gerecht.’ Nou, meneer Wilders, ik vergelijk u met veel plezier met Hilter. Maar ook, als u even heeft, met Barbapapa, de dalai lama, Patrick Lodiers en die ene klote kat met die regenboog achter z’n kont.

Want dat is juist het hele punt van vergelijken. Vergelijken kan en mag altijd. Het vergelijken is niet het probleem; de een z’n daden met de andere als gelijk beoordelen, daarin zit het kwade. Want je kunt Marokkanen best met pooiers van heroïnehoeren vergelijken, maar dan kom je snel tot de conclusie dat er weinig overeenkomsten zijn. Dus, Wilders, mijn advies: zie het als een fruitmand, vol met politici. Hitler is de appel, u bent de peer. En laat het vergelijken beginnen.

Mijn column voor het radioprogramma Goede Kleedjes.