Column: De debrabantisering van Bram van Dijk

Mijn tweewekelijkse column op AmsterdamFM. Dit keer mijn stemtraining, de o die een eu is en de verborgen r.

DE DEBRABANTISERING VAN BRAM VAN DIJK
Oftewel, die sneue jonge heeft toch nog hoop

Wat leuk, die hoge bomen. Auw, het is uit met de torenhoge vergoedingen. De discussie over euthanasie loopt hoog op. Jij bent ook niet scheutig met je loon. Die sneue jongen heeft toch nog hoop. Die sneue jongen heeft toch nog hoop. Die sneue jongen heeft toch nog hoop.

Dat gaat goed, he? Wat je hoort, zijn mijn spreekoefeningen. Waarschijnlijk is het voor de trouwe luisteraar geen verrassing, maar ik kom hier niet vandaan. In Amsterdam stond niet mijn kraambed en ik ben als baby niet in een grote ketel met ABN gevallen.

Aan de beterende hand
Het gaat al een stuk beter dan toen ik hier vijf jaar geleden kwam wonen. Toen kon ik geen zin afmaken voordat mensen zeiden: “Jij komt hier niet vandaan, hè?” Ik voelde me dan daarna niet meer serieus genomen en ging nukkig zwelgen in mijn eigen kleine provinciale calimero-complex. Dat had waarschijnlijk te maken met mijn puberale afzet en schaamte met alles wat uit het zuiden kwam. Maar over carnaval en worstenbroodjes een andere keer meer. Worstenbroodjes. Worstenbroodjes. Gek, dat juist het meest Brabantse woord voor een Brabo moeilijk uit te spreken is.

Maria
Sinds twee maanden werk ik bij het grote-mensen-radiostation BNR. Ik schrijf voor de website, maar de bedoeling is dat ik ook af en toe op radio kom om internetreacties voor te lezen. Maar om dat te mogen moet je eerst langs huisstemcoach Maria.

Maria is geduldig. Maria is aardig. Maria spreekt zelf zo helder als glas. Maria zegt dat mijn Ow een Euw is, mijn Ui een Uij en mijn R niet te horen. Ik hoor het zelf ook, als we de opnames terugluisteren. Ze zegt dat mijn Brabants er niet helemaal uit hoeft, het is goed als je bij jezelf blijft, maar iets minder, dat zou fijn zijn.

Politiefluitjesfabrikanten
Daarom oefen ik nu. Tijdens het hardlopen. Tijdens het afwassen. Tijdens het treinen. Tijdens mijn column op Amsterdam FM. Ik heb Maria ook nu thuis, en ik moet haar naspreken. Overwegbeveiligingslichten. Overwegbeveiligingslichten. Misdadigersopsporingsdienst. Misdadigersopsporingsdienst. Politiefluitjesfabrikanten. Politiefluitjesfabrikanten. Grondwaterzuiveringsinstallatie. Grondwaterzuiveringsinstallatie.

Het fijne van stemoefeningen is dat je het overal kunt doen, je hebt alleen je stem nodig. Dus sorry mensen, als ik met je spreek en overdreven articuleer. Ik denk niet dat ik denk dat je achterlijk bent. Ik ben bezig met de debrabantisering van Bram van Dijk. Oftewel: die sneue jongen heeft toch nog hoop. Die sneue jongen heeft toch nog hoop. Die sneue jongen heeft toch nog hoop.