Blogbericht: Wat moet ik met die Facebook Timeline?

Elke week mijn leukste Bright.nl blogberichten op ikbenbram.nl. Deze week over de Facebook Timeline die ik op geen moment begrijp. Bekijk al mijn blogberichten op Bright.nl.

Userpica
Facebook Timeline wordt binnenkort verplicht voor iedere profielpagina. Waarom, in hemelsnaam, waarom?

Sinds 15 december vorig jaar is Facebook Timeline (ook wel: Tijdlijn) beschikbaar voor iedereen: een nieuwe weergave van je profielpagina, met als oogpakker een grote coverfoto en daaronder chronologisch jouw belangrijkste posts. De naam is een beetje verwarrend, want de updatebalk rechtsbovenin wordt ook Timeline genoemd. Daar begint het al mee.

Er heerste vreugde, want er was iets nieuws en nieuw is tof. Dat vind ik ook, nieuw is altijd leuk, in ieder geval leuker dan oud. Maar een maand later ben ik blij dat ik niet in de Timeline-boot gestapt ben.

Mijn belangrijkste reden is het gebrek aan structuur. Ik gebruik Facebook ook als archief, zoals ik dat ook met mijn mail doe. Over welk filmpje had hij het ook al weer? Wanneer was zij ook al weer op vakantie gegaan? Bij welk podium trad hij vanavond ook al weer op? Mijn extern geheugen. Ik weet vaak wel nog wie het zei, maar niet meer precies wat.

Bij de oude versie van de profielpagina was het zoeken een uitdaging. Maar met wat ervaring en een hoop gescroll en gevloek kwam ik meestal op de juiste bestemming aan. Met Facebook Timeline is dit onmogelijk. Alleen je eigen activiteiten zijn – op een omslachtig wijze – te achterhalen.

Natuurlijk zie ik wel de voordelen. De grote coverfoto geeft mogelijkheden om je als creatieveling te onderscheiden. Er zijn al mooie voorbeelden en een app die het makkelijk maakt. En als je over 20 jaar nog op Facebook zit, heb je een mooi overzicht van je leven. Maar op dit moment ziet de chronologische tijdlijn er uit of ‘ie zo uit elkaar kan vallen.

Ik kan me niet voorstellen dat Facebook tevreden is. Dan zou er een andere reden moeten zijn voor de invoering. Facebook komt bijvoorbeeld meer over je te weten, dat geeft betere advertentiemogelijkheden. Verder dan dat kom ik niet.

Kan iemand van jullie mij uitleggen wat er fijn is aan de Facebook Timeline? En dit is echt een vraag, want ik wil het ├ęcht weten. Want ik hou van nieuwe dingen. Maar als het nieuwe ding een achteruitgang betekent, dan blijf ik trouw aan de lelijke prikbordprofielpagina. Zolang het nog mag, tenminste, en dat is niet heel lang meer.