Vandaag in de Volkskrant, mijn 14 plezierverhogende weetjes die het leuker maken om naar Hello Goodbye te kijken.
In onze reeks kijkcursussen: 14 plezierverhogende weetjes over Hello Goodbye. ‘De nieuwe presentator moet klein zijn.’

1 Hello Goodbye begon als rubriek in een programma van Jochem van Gelder.
Dan Blazer, oprichter van productiehuis BlazHoffski, kwam op het idee toen hij op Schiphol nieuwsgierig werd naar de verhalen van al die mensen die hij om zich heen zag. Eerst werd het een rubriek in het familieprogramma Tutti Family van Jochem van Gelder, vanaf 2005 een zelfstandig programma. Van Gelder bedankte voor de eer van presentator, hij wilde liever programma’s in de studio maken. Joris Linssen, die genoeg had van de interviews met de verborgen camera bij Taxi, kwam als de geroepen. Nu, acht jaar later, stopt hij met Hello Goodbye. De NCRV is op zoek naar een nieuwe presentator.
2 Er is meer Hello dan Goodbye.
Een afscheidsitem is moeilijker te maken dan een welkomstitem. Bij een afscheid hebben de mensen last van tijdsdruk, verdriet en andere negatieve emoties. Daardoor zijn ze gesloten. Door de opgetogen spanning van een aankomst praten mensen juist graag. Getrouw aan de naam zit er toch altijd één afscheid in.
3 Voordat Joris komt, is er een redactrice.
Zij legt het eerste contact op Schiphol, zodat mensen niet overvallen worden. In een paar minuten vraagt ze op wie men staat te wachten en waarom, en of het goed is als HelloGoodbye langskomt. Samen met Linssen neemt ze het verhaal door en wordt bepaald of hij aan de slag gaat. Vanaf dat moment is alles echt. Niets wordt ingefluisterd of in scène gezet.
4 De cameraman moet een sterke schouder hebben.
Soms staat hij uren achtereen de deuren van de gate te filmen. Want dat ene shot, de hereniging, moet er in en wordt nooit overgedaan. Voor de cameraman is tijdens het interview het oor van Linssen het ankerpunt. Linssen zie je altijd links of rechts in beeld, waardoor hij een ondergeschikte positie heeft. De cameraman, geluidsman en presentator zijn in een continue dansje met elkaar verwikkeld (zo noemen ze dat); niet in de laatste plaats om fotograferende omstanders van het scherm te houden.
5 Aan verrassingsontvangsten heeft de filmploeg een hekel.
Zijn telefoon gaat. ‘Hallo lieverd, ik ben geland en zit nu in de trein, ben jij gewoon thuis?’ De man met de telefoon aan zijn oor gooit een bos rozen in de prullenbak en loopt chagrijnig weg van de gate. Weg ontmoeting, weg mooi verhaal.
6 De presentator wil de mensen ‘hét interview van hun leven’ laten geven.
Hoe hij het doet, weet hij zelf niet, maar Linssen wil ‘met iemand opstijgen en ook weer samen landen’. Niet makkelijk op een plek die 24 uur per dag in beweging is, waar de karretjes langs iedereen heen sjezen en om de minuut een omroepbericht door de ruimte galmt. Het gaat om opperste concentratie en ‘het isoleren van mensen’. Iemand recht in de ogen aankijken helpt, een aanraking meestal ook. Dat hij na acht jaar trouwe dienst wordt herkend, werkt in zijn voordeel. Men vertrouwt hem en durft hem zijn verhaal te vertellen.
7 Een op de vijf interviews haalt de uitzending.
Voor een aflevering van 40 minuten staan Linssen en de cameraploeg 24 uur op Schiphol. Sommige verhalen, hoe mooi ook, zijn inwisselbaar met andere, zegt regisseur Wilfred Evers. Mensen die zichzelf graag horen praten, zijn meestal ongeschikt. Het tegenovergestelde is ook waar.
8 De tussenshots hebben te maken met het interview.
Tussenshots zijn de korte fragmenten waarop je de geïnterviewde wel hoort maar niet ziet. Gaat het gesprek over een man die zijn zoontje zal terugzien? Tel tot 5 en je ziet een jongetje in de armen van zijn vader. Evers kiest ervoor om door de ogen van de geïnterviewde te kijken. Waar zal hij, in de chaos van Schiphol, op letten? De tussenshots zijn vaak niet op dezelfde dag opgenomen, maar wel op dezelfde locatie. Leuk spelletje voor thuis: raad het volgende tussenshot.
9 In de sfeerbeelden is Linssen de ‘burgemeester van Schiphol’.
De sfeerbeelden zijn de fragmenten tussen interviews in. Dit zijn de enige beelden dat Linssen vol in beeld is en op de voorgrond staat. Joris helpt met de bagage optillen, Joris maakt een lolletje met een kindje, Joris babbelt met een man over zijn hoed. Joris is overal en hij is vriendelijk. Met deze shots wil Evers ‘lucht’ in een uitzending krijgen, anders wordt het te zwaar. Twee dagen per seizoen gaat hij alleen met Linssen naar de luchthaven om dit op te nemen.
10 De muziek is de smeerolie…
…en een van de redenen waarom de zakdoeken worden gepakt. Hello Goodbye dankt de titel aan de nummer 1-hit van The Beatles, waarmee nog steeds elke aflevering begint. Evers heeft via iTunes beschikking over meer dan 250 versies van het lied, van een accordeonuitvoering tot een met strijkers. Maar hij maakt vooral gebruik van singer-songwriters, omdat die verhalen vertellen, net als de geïnterviewden. Er zijn drie cd’s uitgebracht met achtergrondmuziek van het programma.
11 Op plek 3 of 4 komt het ‘kortje’, om even op adem te komen.
Het is geen wet, maar meestal heeft een uitzending zes items. Item 3 of 4 is het ‘kortje’, een klein verhaal van ongeveer 2 minuten over een vrolijk, licht onderwerp. Daarvoor is vaak een zwaar onderwerp. Op plek 5 staat het lange positieve gesprek, om die energie mee te nemen in het laatste gesprek: de zware emotionele uitsmijter.
12 Niemand komt tegen zijn zin op tv.
Na het interview tekenen de betrokkenen een verklaring waarmee ze instemmen met uitzending. Een paar weken voor de uitzending wordt dit nog eens gecheckt. Niet meer dan een hoogst enkele keer wordt de toestemming ingetrokken. Een meisje wilde niet dat werd uitgezonden dat zij haar geliefde van Schiphol haalde. Hij bleek te zijn vreemdgegaan en was weer vertrokken.
13 De nieuwe presentator van Hello Goodbye moet niet te groot zijn.
Nu Linssen vertrekt, is er een vacature. Kort van stuk zijn en niet te bekend is een pre. In Spanje was een pilot opgenomen met een heel bekende, twee meter lange presentator. Mensen keken tegen hem op en kwamen niet tot een gesprek. Verder moet een presentator de geïnterviewde op een voetstuk plaatsen en zichzelf uitvlakken. Wat hij vindt of denkt, is niet belangrijk. Hij moet brutaal zijn en alles durven vragen, maar, en dat is moeilijk, geen verhalen invullen of willen afmaken. Zoals Linssen het zegt: je moet bereid zijn verrast te worden.
14 Hello Goodbye is nog steeds waanzinnig populair.
Vorige week was het met 1,6 miljoen kijkers na Wie Is De Mol? het best bekeken programma van de dag. De dagjesmensen die Schiphol aandoen, kijken rond of Hello Goodbye er is. Het format is aan vijftien landen verkocht en naast de Nederlandse loopt er op dit moment ook een Braziliaanse serie. De (Nederlandse) bedenker Dan Blazer is in onderhandeling over een Engelse, een Canadese en, zijn droom, een Amerikaanse Hello Goodbye.
Balkonnetje:
Onvoorbereid
In het eerste seizoen is er geëxperimenteerd met het tot in de puntjes voorbereiden van een interview. Dit bleek niet te werken: mensen kwamen netjes gekleed en met het logo van hun stichting op de koffer naar Schiphol.