Interview(tje): De roestplekken laten we zitten, dat is geschiedenis

In de nrc.next mijn kleine interview met de gebroeders Blom, die een oude fabriekslampenwinkel zijn gestart.

klik voor groot

Je kunt geen restaurant of café binnenstappen of daar hangt er weer één: de oude fabriekslamp. Waar komt die vandaan?
Toen Duitsland werd herenigd, waren de staatsfabrieken van de DDR in één klap waardeloos, vertelt Kamiel Blom. Ze werden zonder omkijken verlaten en de lampen bleven hangen. Kamiel zette samen met zijn broer Martijn het bedrijf Blom & Blom op.

Met z’n tweeën rijden ze regelmatig door de voormalige DDR op zoek naar verlaten fabrieken met bijbehorende lampen. Kamiel knapt de lampen op, Martijn doet de zakelijke kant. Ze opereren vanuit een schuur in de tuin van hun ouders in Ilpendam, boven Amsterdam. In Berlijn heeft Kamiel een appartement dat hij ook als atelier gebruikt. Het hangt vol met nog op te knappen lampen.

Na zijn opleiding tot meubelmaker ging Kamiel Audiovisuele Technieken studeren. Daar raakte hij gefascineerd door de oude fabrieken en hun lampen. ,,Ik vond het zonde als deze oude schatten zouden verdwijnen”, zegt hij. ,,Ik wilde het design redden.”

Bij hun speurtocht door Oost-Duitsland naar nieuwe oude fabrieken komen ze bijzondere taferelen tegen. Soms staan de koffiekopjes nog op het bureau. ,,Je stapt terug in de tijd”, zegt Martijn. ,,We hebben wel eens meegemaakt dat de kalender nog op de dag van vertrek hing, in 1989.”

En waarom slaat de lamp nu zo aan? Volgens Martijn Blom is er in deze tijd een grote hang naar authenticiteit. ,,Deze lampen zijn puur. Ze zijn mooi, omdat ze zo functioneel zijn. Vorm volgt functie, zoals dat ook in de tijd van het Bauhaus was.” Naast de massaproductie van de IKEA willen mensen volgens hem iets ‘echts’ hebben. ,,Dat kan door een puur object met een puur verhaal.”

Bij elk verkochte lamp geven de broers een paspoort, met daarin tekst en beeld over de geschiedenis van het product. Waar heeft het gehangen? Wat was de functie? Wat voor soort fabriek was het? Martijn: ,,De lampen dragen zo’n indrukwekkend verhaal met zich mee, het zou jammer zijn om deze historie verloren te laten gaan.” Bij de lampen wordt het binnenwerk volledig vervangen, zodat het veilig en duurzaam is. Kamiel: ,,Maar de roestplekken laten we zitten, die horen bij de geschiedenis.”

Ook een lamp? Zie blomandblom.com en 360volt.com.