Bram helpt: Honden uitlaten voor Marina Abramović

Voor Holland Festival Blog hielp ik in juni een aantal producties met de voorbereidingen. Als vierde Tinie en Hendrik Dekker, Dobermannbezitters, bij The Life and Death of Marina Abramović.

Door: op vrijdag 22 juni 2012

“Dat is een zusje van haar, en hij is de vader van deze. Eigenlijk is het één grote familie,” zegt Tinie Dekker uit het Friese Kollum. Samen met haar man Hendrik en hun drie dobermanns honden (of in dobermannjargon: dobers) wachten ze voor de artiesteningang van Carré. Daar zijn ook drie andere dobers met vier eigenaren.

Veel vragen hoef ik niet te stellen vandaag, de hondenbezitters hebben genoeg te vertellen. “Als ik een bal voor Flash in het water gooi, dan springt-ie er als een idioot achteraan. Echt waar,” zegt de man met korte broek en legerbodywarmer. “Zo komt-ie dus ook aan zijn naam.”

Vanavond, morgen en zondag lopen bij de binnenkomst van het publiek drie dobers over het podium van Carré. Het zijn de eerste twintig minuten van The Life and Death of Marina Abramović, het ultieme zenit van dit Holland Festival. De voorstelling rondom topkunstenares Marina Abramović, met topzanger Antony Hegarty van Antony and the Johnsons, topregisseur Robert Wilson en topacteur Willem Dafoe, wordt gezien als een meesterwerk dat maar eens per decennia gemaakt wordt.

“We trokken veel bekijks vandaag,” zegt Hendrik. Reacties waren als altijd wisselend. “Iemand op het terras riep: ‘Haal dat ongedierte hier weg!’ Maar vooral veel leuke reacties. Veel buitenlanders komen aan ons vragen of het wel echte dobers zijn, want buiten Europa mogen ze nog wel gecoupeerd worden.” Deze zwarte krachtbeesten hebben wel hun oren en staart mogen houden toen ze pup waren. Dobers zijn eigenlijk hele lieve beesten, maar hebben “wel hun eigen willetje”, zegt Tinie. “Een Duitse herder kun je 10 keer achter elkaar hetzelfde kunstje laten doen, maar een dober heeft er na twee keer genoeg van.” Binnen een kwartier weet ik meer van de dober dan van de voorstelling.

Veel te helpen hoef ik niet vandaag. “Dobermanns zijn echte eenpitters, dit reutje is heel erg op mij gesteld,” zegt Tinie. Meer dan op haar man? “Als het er op aankomt wel.” Aaien mag, maar niet te veel vandaag want anders blijven de honden niet op het podium. Mijn hand wordt zwart, de dobers geven af. “Ze zijn extra zwart geverfd voor de voorstelling.”

“Ik weet niet hoe het komt, maar ik voel het altijd perfect aan of een beest geschikt is voor een optreden,” zegt Sabine (“zeg maar Sabien”) van der Helm, eigenaar van dierenuitzendbureau Catvertise. “Op de site van Hendrik en Tinie zag ik foto’s van de honden los, dus zonder riem. Ik dacht: die moet ik hebben.” Als danseres bij het Nationaal Ballet en de Nederlandse Opera gaf ze zich op bij een modellenbureau. “Toen heb ik meteen mijn katten opgegeven.” De eerste opdracht die ze kreeg, was voor de katten. Langzaam maar zeker veranderde ze van model in dierenrecruiter. “Morgen sta ik met een kip en een konijn bij een photoshoot van Marcel Wanders.”

Voor de voorstelling van vanavond gooit ze verkruimelde hondenbrokjes op het podium. Na Carré gaan de honden alleen nog mee naar Antwerpen. “Maar de meterslange slang die optreedt vanavond, komt uit Engeland en gaat met de groep op tournee.”

Zijn dobers lastige beesten om mee samen te werken? “Ik heb nooit problemen met de beesten die ik uitkies,” zegt ze. “Als ik problemen heb, is het met de eigenaren.” Daar is vandaag geen sprake van, die vermaken zich prima en kennen elkaar goed. “Je komt elkaar tegen bij shows en bij georganiseerde wandelingen,” zegt de man met legerbodywarmer. “En natuurlijk de jaarlijkse Doberdag.” Voor het hondencertificaat IPO 3 leren ze de hond het grijpen naar een man in beschermend pak. Worden de honden dan ook gebruikt door de politie? “Nee, dat mag niet, daar moeten ze een speciale opleiding voor hebben,” zegt Tinie. “Wij doen het puur recreatief.” De honden staan vandaag voor het eerst op het podium van Carré. De eigenaren trouwens ook.

Fotografie: Stephan Kaps a.k.a. Mephisto19.
Lees meer artikelen over het Holland Festival.