Proza: Terminaal

Gisteren te lezen in Het Parool en te zien op TorpedoMagazine.nl en hieronder allebei. Mijn ‘2 Minuten’ over de terminale onderbuurman.

TERMINAAL

Wij mogen niet meer stampen op de trappen en de deur moet geruisloos dicht, want onze onderbuurman is terminaal, aldus zijn Surinaamse thuiszorger. Dit zei ze een half jaar geleden.

Gisteren dacht ik dat het zover was; het was al dagen donker boven de deur op de begane grond. Van onder de deur vulde een warme zure lucht de gang. De geur van dood. Wat moest ik doen? Aankloppen? Ik had de buurman nog nooit gezien, in mijn hoofd was hij angstaanjagend.

Ik pakte uit de algemene brievenbus een brief met zijn naam erop en legde deze op zijn deurmat. Vanochtend was de brief weg, een zucht van opluchting verliet mijn buik.

De sociale controle anno 2011: een brief op de deurmat leggen.

TorpedoMagazine.nl